Zoekt u contact met Evers 3D Vision? info@e3dv.nl
Praktijkschool IWM Tiel

Praktijkschool IWM Tiel

Project: IWM Tiel
Type: Nieuwbouw
Werkzaamheden: Duurzaamheidsonderzoek, 3D animatie, 3D visualisaties, Vastgoedcommunicatie

Architectenbureau: Ruijssenaars Cretier Architecten

Omschrijving:

De opdrachtgever Installatiewerk Midden (IWM) heeft architectenbureau Ruijssenaars-Cretier ingeschakeld een schoolgebouw met werkplaats te realiseren die duurzaam is in de breedste zin van het woord, en dit ook naar buiten toe uitstraalt. De Stichting Opleidingsbedrijf InstallatieWerk Nederland – kortweg InstallatieWerk – is een organisatie zonder winstoogmerk die zorgt voor voldoende instroom van vakbekwaam personeel in de installatiebranche.

De school had de volgende ontwerpeisen;

  • Een multifunctioneel ontwerp
  • Een zo transparant mogelijk gebouw
  • Het ontwerp voorzien van allerlei duurzame materialen en installaties
  • Het gebouw moet gebruikt kunnen worden als educatief middel voor de toekomstige leerlingen. Hiervoor zullen op diverse plekken in het gebouw de installaties zichtbaar blijven.

Tevens wilde de opdrachtgever het gebouw laten certificeren met een BREEAM-certificaat. De Dutch Green Building Council (DGBC) heeft met dit keurmerk als doel het duurzaam bouwen op Nederlands grondgebied te stimuleren. Er zijn nog maar een beperkt aantal labels uitgegeven in Nederland en IWM in Tiel is de eerste school in Nederland met een BREEAM-certificaat.

Als onderdeel van het certificaat is berekend wat de terugverdientijden zijn van de duurzame installaties. Tijdens het onderzoek is het ontwerp bouwtechnisch bekeken, met als hoofddoel het uitzoeken van de invloeden van de gebruikte materialen. Dit alles voor een zo hoog mogelijke certificering. Op basis van de pre-assessment zijn nog enkele verbeteringen in het ontwerp doorgevoerd.

Ter promotie van het ontwerp zijn verschillende 3D-impressies van het gebouw gemaakt om te dienen tijdens een informatiebijeenkomst met de buurtbewoners en de gemeente. De 3D animatiefilm speelde zich op de achtergrond van de presentatie af.